BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

    Istoric

 

    Prin Decizia nr. 1641/1959 a Comitetului executiv al fostei regiuni administrative Mures Autonomă Maghiară, ia fiinţă, cu data de 1 ianuarie 1960, Muzeul Etnografic Reghin, avându-l ca vrednic fondator pe etnograful Anton Badea care a pus bazele colecţiei de etnografie pornind de la 64 de piese de port popular. Muzeul s-a născut din dorinţa de a oferi vizitatorilor prilejul cunoasterii aspectelor variate ale civilizatiei poporului nostru dintr-o zona cu bogate tradiţii si valori de patrimoniu.

    Fiind situat în centrul de interferenţă a unor zone etnografice - Muresul Superior, zona Subcalimanilor, Valea Gurghiului, Campia Transilvaniei - aria de cercetare a muzeului reghinean cuprinde peste 600 de aşezări rurale în judetul Mures şi aprox. 300 de localităţi în judeţele limitrofe.

    An de an, prin munca asiduă a personalului din muzeu, prin campanii de cercetare si achizitii, zestrea patrimonială a muzeului a sporit, ajungând la aproape 7000 de obiecte. In paralel, s-a constituit si arhiva care cuprinde pelicule documentare pe 16 mm, casete video, diapozitive alb-negru si color, mii de fotografii, schite, desene, relevee, fise de cercetare, cu ajutorul carora se realizeaza o imagine completă asupra trăsăturilor definitorii ale zonei reprezentate.

    In 1966 se inaugurează prima expozitie “Arta populara în zona Văii Gurghiului”, iar in 1972 a fost deschisă actuala expozitie, reorganizată in 1991, cu tema “Unelte si tehnică populară din Valea Superioară  a Mureşului si Câmpia Transilvaniei”.

Clădirea ce adăposteşte expoziţia pavilionară este înscrisa pe lista monumentelor istorice si de arhitectură din Reghin. A fost construită în 1892, folosită ca locuinţă, apoi ca şcoală profesională şi restaurată în perioada 1989-1990.  

  Pe o suprafaţă de 1 ha, in gradina muzeului, s-a organizat sectia in aer liber, cu 14 obiective – asezări, instalatii populare traditionale, biserică de lemn, dându-se astfel imaginea unui sat. In cele două case tărănesti sunt amenajate interioare traditionale, iar bisericuţa este sfinţită şi funcţională.

  Piesele de patrimoniu sunt depozitate corespunzator normelor de conservare; în funcţie de spaţiu s-a realizat tipodimensionarea pieselor pe categorii de materiale si colecţii.


Home

         

Top

Expozitii