bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

    Turism cultural

Muzeul etnografic oferă documentare şi ghidare în Reghin, împrejurimi şi zona montană.

Zona montană dispune de un mare potenţial cultural şi turistic datorită unor factori naturali şi sociali dintre care enumerăm:

  • zonă extrem de pitorească, cu privelişti deosebite;

  • pârâuri montane bogate în peşte şi zone prielnice pentru vânătoare;

  • trasee turistice marcate în Munţii Gurghiului şi Călimani;

  • etnografie şi obiceiuri folclorice păstrate nealterat de către locuitorii satelor din împrejurimi;

Principalele resurse naturale ale zonei montane: rocile pentru materiale de construcţie, izvoare minerale clorosodice, pădurile. Flora şi fauna reprezintă o ofertă generoasă a meleagurilor noastre. Specialişti din domeniul protecţiei mediului au contribuit la înfiinţarea unor arii protejate în zona montană unele dintre ele recunoscute atât la nivel local cât şi la nivel naţional. Astfel în zona Mureşului Superior se găsesc: Parcul Naţional Căliman Sud, Rezervaţia Peisagistică Defileul Mureşului, Rezervaţia Scaunul Domnului, Rezervaţia Stânca Secu, Rezervaţia de lalele pestriţe Lunca Mureşului; zona Gurghiului reprezentată de ariile protejate: Rezervaţia de stejari seculari Mociar, Rezervaţia de floră Poiana Narciselor, Parcul dendrologic Gurghiu;  zona Soveţii cu ariile protejate: Rezervaţia Lacul Ursu şi Arboretele de pe sărături, Rezervaţia Bekecs.

 

       

 

     Frumuseţilor naturale li se adaugă ample şi pitoreşti manifestări folclorice: Târgul fetelor de la Gurghiu, Târgul Cireşelor de la Brâncoveneşti, Udatul nevestelor de la Hodac, Festivalul Afinului de la Câmpul Cetăţii, Serbările secerişului, Obiceiul colindatului, praznicele creştine, nunţile şi alte datini din viaţa comunităţilor tradiţionale.

      Frumuseţile naturale şi tradiţiile populare sunt completate de obiective de interes istoric şi arhitectural: edificii din secolele XIV – XVIII cu influenţe ale stilurilor europene ale epocilor respective; biserici de lemn, cetăţi medievale (Brâncoveneşti, Gurghiu).

 

Cstelul din Brincovenesti

            Datorită zestrei sale naturale şi culturale, calităţile resurselor umane, potenţialul economic al zonei montane poate fi un partener interesant, pe proiecte concrete, durabile.

Relaţiile de colaborare cu parteneri străini constituie o prioritate urmârindu-se dinamizarea contactelor cu caracter cultural-economic şi a relaţiilor de colaborare.

            Zona montană se subdivide în: Valea Superioară a Mureşului, Valea Beicii şi Sovata, Valea Gurghiului. Centrul zonei montane este municipiul Reghin. O parte însemnată a tezaurului cultural, etnografic şi istoric al zonei este prezent în muzeu.

 

Oraşul Reghin este un oraş ridicat pe ruinele unei cetăţi dacice de populaţia săsească colonizată în aceste părţi pe la 1218. Este un oraş cu o viaţă culturală densă cunoscut în ţară şi în străinătate sub numele de „Oraşul viorilor” sau „Noua Cremonă” denumire legată de construcţia viorilor. Aici se organizează „Festivalul etniilor”, Festivalul de muzică populară „Flori de pe Mureş” şi Festivalul de muzică folk „Chitara de argint”.

  Biserica Petru Maior

Festivalul Etniilor

Festivalul Etniilor

 

                            

Valea superioară a Mureşului este un străvechi meleag de legendă şi frumuseţile încărcate de istorie şi spiritualitate românească unde viaţa se înscrie în tipicul general al aşezărilor rurale româneşti şi unde imaginile idilice sunt conservate în modul cel mai pur.

Dintre particularităţile de atracţie turistică şi culturală amintim: muzee şi case memoriale (Muzeul Amintirilor din Strămoşi din Idicel Pădure, Casa memoraială Mihai Eminescu, Casa sculptorului Ion Vlasiu), biserici  din lemn (Săcalul de Pădure, Răstoliţa), Catedrala văii Mureşului, Castelul de la Brâncoveneşti.

Aici poţi să cunoşti în câteva zile zestrea adevărată a satelor; să vezi meşteri populari de lucru; să îmbraci costumul popular şi să te prinzi în hora satului; să cutreieri colinele şi munţii şi să asculţi poveşti vânătoreşti.

          

                                                                                Muzeul "Amintiri din stramosi" din Idicel Padure

 

Valea Beicii şi Sovata cu sate a căror istorie este amintită încă din secolul XIV, cu o cultură spirituală destul de bogată. Sunt încă vii unele obiceiuri - cum ar fi şezătoarea, prilej de întâlnire şi întrajutorare, organizată în serile lungi de iarnă.

La Şerbeni există încâ o şcoală populară de artă – o şcoală a frumosului. La Nadăşa există un muzeu de artă religioasă cu valoroase exemplare de carte veche, şi icoane pe lemn din secolul al XVII-lea.

Obiceiuri prezente în sate cu populaţie maghiară: Carnavalul cu măşti (Farsang) sau Tremurici – obicei fecioresc de iarnă cu caracter moralizator, iar în satele cu populaţie săsească se întâlnesc obiceiuri cum ar fi „Puşcatul cocoşului” şi parade de port popular săsesc.

Sovata s-a impus ca staţiune balneoclimaterică, cu o tradiţie de peste un secol şi o faimă ce a depăşit universul românesc, faimă ce este dată de lacurile sale în special Lacul Ursu (lac helioterm – unic în ţară). Pe lângă acesta datorită amplasării staţiunii în zona montană iarna se practică schiul iar vara echitaţia.

  Pe Valea Gurghiului urme de aşezare omenească s-au găsit din perioada neoliticului. Cei mai vechi locuitori au fost geto-dacii. În epoca feudală zona ajunge sub stăpânirea maghiară iar domeniul Gurghiu ajunge sub dominaţia familiei Bornemisza. După primul război mondial începe dezvoltarea economică a zonei; apar mori, vâltori, fabrica de sticlă.

         Spaţiul geografic al Văii Gurghiului deţine componente cu specific de unicat: Poiana narciselor de la Gurghiu, Pădurea Mocear – arbori de stejari multiseculari – poate cei mai bătrâni din  România ( cca. 700 de ani ) – este şi un fond de vânătoare didactic, Parcul dendrologic – amenajat în 1740 de fam.Bornemisza în cadrul curţii feudale de la Gurghiu – se găsesc alături de speciile autohtone, specii exotice de arbori din Australia, America de Nord şi de Sud, Japonia.

               Monumentele istorice: Biserica de lemn Sf. Nicolae din Lăpuşna, Castelul feudal din Gurghiu, Castelul regal Carol I din Lăpuşna sunt atracţii turistice de renume.

Biserica Sfantu Nicolae din Lapusna

        

POTENŢIALUL TURISTIC AL VĂII GURGHIULUI ŞI MODALITĂŢI DE VALORIFICARE

Text şi foto: prof. Szabo Arthur - Reghin

Download

Adobe Reader


Home

Evenimente

Top

Contact